Courtesy or diplomacy? The visit of Elisabeth Queen of the Belgians to Poland in 1955 - Pasztor, Maria (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2022)
Artykuł poświęcony jest wizycie Elżbiety królowej Belgóww Polsce w 1955 r. Monarchini miała być honorowym gościem V Międzynarodowego Konkursu Chopinowskiego. Królowa podjęła się przy tej okazji misji dyplomatycznej, której efektem miało być rozwikłanie problemów, których nie udało się rozwiązać na drodze negocjacji między Brukselą a Warszawą. Artykuł niniejszy poświęcony jest analizie tej misji oraz jej skutkom politycznym dla wzajemnych stosunków między obydwoma krajami.