Russian–Prussian surrender of fugitives and deserters: cartel conventions of the 1840s and 1850s - Rutkowski, Marek (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2022)
Artykuł analizuje ekstradycyjne konwencje kartelowe zawarte pomiędzy Rosją carską i Królestwem Prus w okresie lat czterdziestych i pięćdziesiątych XIX wieku. Przedstawiwszy realne uwarunkowania procedur wydawania zbiegów w Królestwie Polskim w okresie po upadku Powstania Listopadowego, kolejna część artykułu skupia się na dokładnej analizie rosyjsko-pruskiej umowy ekstradycyjnej z 8/20 maja 1844 roku. W dalszej kolejności poddano ocenie treść konwencji o wzajemnym wydawaniu dezerterów i zbiegów, sfinalizowanej w dniu 27 lipca / 8 sierpnia 1857 roku w imieniu cara Aleksandra II i króla pruskiego Fryderyka Wilhelma IV. Zakończenie uwypukla pewną powtarzalność szeregu rozwiązań prawnych zawartych w analizowanych umowach kartelowych, przy występowaniu jednak oczywistej weryfikacji ich zapisów, związanej z doświadczeniem praktycznym i założeniami intencjonalnymi.