„Obywatel Kraju” – życie i działalność Romana Skirmunta - Jurkowski, Roman (Studia z Dziejów Rosji i Europy Środkowo-Wschodniej, 2020)
Artykuł przedstawia stan badań w polskiej i białoruskiej historiografii nad postacią i działalnością Romana Skirmunta i jest związany z ukazaniem się książki Aleksandra Smaljanczuka: Раман Скирмунт (1868–1939). Жыццяпiс грамадзянiна краю (Мiнск 2018). Autor, poprzez omówienie najistotniejszych elementów tej monografii i oryginalnych metod jej napisania, przybliża postać tego wybitnego polityka ziemiańskiego, który w miłości do kraju rodzinnego łączył w sobie polskość i białoruskość jako dwa integralne elementy swojej osobowości.