Organizacja pracy toruńskiej korporacji malarzy oraz warsztatów cechowych w świetle statutu z 1621 roku i księgi protokołów – wstępne rozpoznani - Hotel, Maria (Rocznik Toruński, 2025)
Przedmiotem artykułu jest działalność i organizacja pracy toruńskiego cechu malarzy w czasach nowożytnych. Na podstawie statutu korporacji z 1621 roku, będącego najważniejszym dokumentem regulującym sprawy gospodarcze, kulturowe, czy obyczajowe cechu, autorka przybliża strukturę organizacji, zwyczaje oraz obowiązki należące do poszczególnych członków. Korzystając m. in. z notatek zawartych w księdze protokołów mistrzów cechowych (APT, Cech malarzy, rzeźbiarzy i lakierników z miasta Torunia, sygn. 4), przytacza również przykłady egzekwowania zapisów statutowych. Zawarte w artykule wnioski są wynikiem badań źródłowych, przeprowadzonych w ramach kwerendy do pracy magisterskiej autorki, poświęconej XVII-wiecznemu toruńskiemu malarstwu. Artykuł należy traktować jako wstęp do pogłębionych poszukiwań w wyznaczonym obszarze badawczym.