Idea dziedzictwa światowego i jej przemiany w okresie poprzedzającym wpis Torunia na listę światowego dziedzictwa UNESCO - Krawczyk, Janusz (Rocznik Toruński, 2025)
Wpis Średniowiecznego zespołu miejskiego Torunia na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO w grudniu 1997 r. był ukoronowaniem wieloletniego procesu przygotowawczego zainicjowanego pod koniec lat 80. w środowisku toruńskich historyków, konserwatorów i muzealników. Problemy towarzyszące tym staraniom a także najważniejsze etapy procesu zakończonego opracowaniem dokumentacji do wniosku o wpis omawiano już w wielu publikacjach. W niniejszym artykule podjęto próbę ukazania szerokiego kontekstu ideowego towarzyszącego przemianom koncepcji światowego dziedzictwa UNESCO, z uwzględnieniem pierwszych projektów ochrony „wspólnego dziedzictwa ludzkości” w czasach Ligi Narodów, inicjatyw poprzedzających uchwalenie w roku 1972 Konwencji UNESCO w sprawie ochrony światowego dziedzictwa kulturalnego i naturalnego oraz postulatów teoretycznych będących reakcją na postępującą globalizację i instytucjonalizację idei dziedzictwa w ostatnich dekadach XX w.