Drugi po Koperniku. Samuel Thomas von Sömmerring (1755–1830), niedoceniany wybitny uczony i wynalazca z Torunia - Bohr, Iwo (Rocznik Toruński, 2025)
Opierając się na wieloletnim doświadczeniu przewodnika po Toruniu dostrzegam silną dysproporcję pomiędzy wiedzą turystów o Mikołaju Koperniku a Samuelu Thomasie Sömmerringu – innym wybitnym uczonym i wynalazcą pochodzącym z tego miasta. W eseju zarysuję osiągnięcia Sömmerringa, przede wszystkim w dziedzinie neuroanatomii. Jednym z celów pracy jest wskazanie roli wczesnych lat spędzonych w rodzinnym mieście oraz dowodów trwającej do ostatnich lat jego życia serdecznej pamięci uczonego o Toruńskim Gimnazjum, którego był absolwentem. Przyjrzę się także przypuszczalnemu znaczeniu lat toruńskich dla zainteresowań Kopernika astronomią. Dokonam również szerszych porównań między tymi dwoma uczonymi pochodzącymi z Torunia. Oprócz tego wskażę na przejawy wciąż żywej pamięci o dokonaniach neuroanatoma z Torunia we współczesnej nauce oraz na kontrast w formach jego upamiętnienia pomiędzy Frankfurtem nad Menem a Toruniem postulując pewne działania na poprawienie tej sytuacji.