Warunki materialne służby w toruńskiej milicji miejskiej w świetle księgi długów z lat 1737–1744 - Przybylski, Patryk (Rocznik Toruński, 2025)
Artykuł podejmuje tematykę historii społecznej wojska toruńskiego, opisując warunki materialne, w jakich służyć przyszło jego żołnierzom na przełomie lat 30. i 40. XVIII wieku. Autor wprowadza w dzieje oddziału i szkicuje ich perspektywy badawcze. Podkreślona zostaje wyjątkowość tytułowego źródła w kontekście ogólnopolskim. Następnie przedstawiony zostaje potencjalny stan rachunków żołnierskich, sumujący ich możliwe dochody oraz wydatki. Celem ukazania możliwie szczegółowego obrazu przedstawia dogłębnie sytuację w wojsku koronnym oraz fryderycjańskim, następnie porównując zeń informacje dostępne dla milicji Torunia. Na tej podstawie opisane zostają wreszcie dane wyciągnięte z tytułowej księgi długów, obrazujące stan faktyczny, ukształtowany w ramach warunków zapewnianych przez miasto żołnierzom.