Cykl Siedmiu grzechów głównych – fragmenty malowideł odkrytych w kaplicy pw. św. Walentego w kościele św. Jakuba w Toruniu - Kurkowski, Michał (Rocznik Toruński, 2025)
Artykuł dotyczy odkrytych w 2022 r. podczas prac konserwatorskich prowadzonych w kaplicy pw. św. Walentego w kościele św. Jakuba w Toruniu, fragmentów malowideł cyklu Siedmiu grzechów głównych. Powstały one zapewne pod koniec lat 30-tych XV w., pod wpływem ikonografii moralizatorskiej. Cały ten cykl składał się z dwóch istotnych komponentów: karykaturalnego wizerunku malarskiego i krótkiej, odnoszącej się do niego, inskrypcji. Ideowy program kaplicy uzupełniał także ołtarz św. Marii Magdaleny. Przedmiotem rozważań stał się także styl malowideł bliski nurtowi „graficznemu” w malarstwie ściennym oraz ich funkcja mnemotechniczna i dydaktyczna charakterystyczna dla praktyk kaznodziejskich epoki dojrzałego średniowiecza.