Gitara czy szpadel, czyli Stachura inaczej - Szmak, Andrzej (Rocznik Toruński, 2025)
Propozycja aranżacji plastycznej poświęconej Edwardowi Stachurze związanemu z regionem pisarzowi, poecie i bardowi to wspólne przedsięwzięcie Towarzystwa Miłośników Torunia i Towarzystwa Przyjaciół Ciechocinka nawiązujące do 55 rocznicy wydania jego debiutanckiej powieści „Cała jaskrawość”. Zaprojektowana przez uznanego toruńskiego artystę Macieja Jagodzińskiego-Jagenmeera rzeźba (odlew brązu) przedstawia naturalnej wielkości postać pisarza ( alter ego bohatera powieści) odpoczywającego podczas przerwy w pracy na jednym z kamieni otaczających odmulany staw w Parku Zdrojowym w Ciechocinku, w miejscu gdzie rozpoczyna się akcja powieści „Cała jaskrawość”. Prawie natychmiast po zamieszczeniu makiety projektu na stronie internetowej Towarzystwa Przyjaciół Ciechocinka w lokalnych mediach społecznościowych rozgorzała dyskusja wokół zaproponowanego wizerunku Stachury. Skąd te emocje i głosy protestu ?