Festiwal Budo w Toruniu w latach 1994–2016 - Kalinowski, Wojciech (Rocznik Toruński, 2025)
Historia Festiwalu Budo - pokazów sztuk i sportów walki, sięga 1994r., kiedy to, jako integralna część I Dni Kultury Japońskiej w Toruniu, odbył się I Festiwal Budo. Dni Kultury Japońskiej, a wraz z nimi Festiwal Budo, odbywały się Toruniu do 2012r. Po zakończeniu organizacji Dni Kultury Japońskiej, Festiwal Budo odbywał się jeszcze przez 4 lata, do 2016r. Popularyzacja i promocja elementu kultury japońskiej jakim są sztuki walki stała się jednym z dwóch głównych celów organizacji Festiwalu Budo w Toruniu. Drugim celem był element edukacyjny, w którym chodziło o pokazywanie kontekstu kulturowego, historii sztuk walki, korzyści płynących z ich trenowania i obowiązujących w nich zasad. Pokazy przyciągały znawców i pasjonatów tematu, jak również osoby chcące po prostu obejrzeć ciekawe widowisko. Wielu z nich wracało na kolejne Festiwale, a byli też tacy, którzy po bliższym poznaniu danej sztuki walki trafiali na treningi do klubów. W ramach wszystkich edycji Festiwalu Budo, z możliwości promocji i prezentacji swoich umiejętności skorzystało 30 klubów sztuk i sportów walki.