Badania proweniencyjne - losy późnogotyckiej rzeźby Madonny z dzieciątkiem ze zbiorów Muzeum Okręgowego w Toruniu - Binnebesel, Wiktor (Rocznik Toruński, 2023)
Artykuł prezentuje efekty badań proweniencyjnych dotyczących późnogotyckiej rzeźby Madonny z Dzieciątkiem ze zbiorów Muzeum Okręgowego w Toruniu. Kwerendy archiwalne nie umożliwiły poznania miejsca pochodzenia zabytku, jednak pozwoliły na poznanie okoliczności w jakich omawiana rzeźba trafiła do toruńskiej kolekcji.