"Non fuit in memoria hominum senum tanta inundatio" Powódź wislana w Toruniu w 1465/1466 roku - Bogdańska, Katarzyna (Rocznik Toruński, 2023)
W artykule omówiono powódź wiślaną w Toruniu w 1465/1466 roku. Analizie poddano pięć przekazów źródłowych znanych z zapisów Hieronima Waldaua, Die älteste Thorner Stadtchronik, Thorner Denkwürdigkeiten, rękopisu Mollera oraz kroniki J.H. Zerneckego, a także opracowanie Juliusa E. Wernickego. Rozstrzygnięto kwestię daty początkowej wylewu, omówiono zniszczone elementy topograficzne, ustalono również poziom wody w mieście, co dało możliwość sklasyfikowania powodzi ze względu na jej genezę. Intrygującymi okazały się analizy szkód w Nieszawce, kilka lat wcześniej przeniesionej na inny teren.