Kazimierz Wajda – wybitny badacz dziejów społeczno-gospodarczych Torunia i Pomorza - Zielińska, Agnieszka (Rocznik Toruński, 2022)
Artykuł prezentuje sylwetkę i drogę kariery naukowej profesora Kazimierza Wajdy, który przez dużą część swojego życia zawodowego związany był z Uniwersytetem Mikołaja Kopernika w Toruniu. Był wybitnym badaczem dziejów społecznych i gospodarczych oraz zagadnień demograficznych Torunia, ale i Pomorza. Interesowały go także zagadnienia narodowościowe, wyznaniowe i polityczne. Spod jego pióra wyszły obszerne i szczegółowe, oparte na solidnej kwerendzie źródłowej rozdziały monografii miast pomorskich i kujawskich, dotyczące historii XIX i początku XX w. Był cenionym dydaktykiem i organizatorem życia uniwersyteckiego. Wypromował sześciu doktorów i około dwustu magistrów.