Czy chłopi Wielkiego Księstwa Litewskiego mogli odwołać przysięgę złożoną władcy kraju? Sprawa krzyczewska 1527 r. - Hrusha, Aliaksandr (Rocznik Lituanistyczny, 2026)
W centrum uwagi znajdują się pewne aspekty relacji między władzą a najniższymi szczeblami społeczeństwa Wielkiego Księstwa Litewskiego. Na podstawie pojedynczego przypadku związanego z zamiarem unieważnienia przysięgi wierności na rzecz władcy przez mieszkańców Krzyczewa i włośсi krzyczewskiej w 1527 r. podjęto próbę odpowiedzi na następujące pytania. Na jakiej podstawie mieszczanie i chłopi mogli anulować przysięgę? Co sprawiało, że umowa między władcą a mieszczanami i chłopami naprawdę działała?