Testamenty mieszczanek brzeskich z pierwszej połowy XVII w. - Sliž, Natallia (Rocznik Lituanistyczny, 2025)
W artykule przedstawiono analizę pochodzących z pierwszej połowy XVII w. jedenastu testamentów mieszczanek brzeskich. Dokumenty zawierały następujące dane biograficzne: informacje o mężach, dzieciach, wyznaniu, pochówku oraz majętności. Testamenty stanowią cenny materiał do badań nad historią mieszczaństwa brzeskiego, ich rodziny, życia codziennego. Dokumenty zawierają ważne dla historii Brześcia informacje o świątyniach, ulicach, właścicielach domów.