Jak rządzić wielką fortuną? (na przykładzie dóbr książąt Olelkowiczów) - Skiepjan, Anastazja (Rocznik Lituanistyczny, 2024)
Celem artykułu jest analiza metod i warunków administrowania wielkimi dobrami ziemskimi w Wielkim Księstwie Litewskim na przykładzie posiadłości książąt Olelkowiczów od drugiej połowy wieku XVI do trzeciej dekady stulecia następnego. W wyniku prowadzonych badań stwierdzono, że na przełomie XVI i XVII w. w większości latyfundiów przeprowadzono zmiany w zarządzaniu polegające na rozdzieleniu funkcji urzędników i stworzeniu dodatkowego systemu kontroli i nadzoru.