Szlachta powiatu kowieńskiego w sejmikach lokalnych lat 1615 i 1632 - Jaramičius, Ričardas (Rocznik Lituanistyczny, 2024)
Na podstawie instrukcji sejmików kowieńskich z lat 1615 i 1632, w artykule przeanalizowano kwestie rozstrzygane przez szlachtę powiatu kowieńskiego, związane z życiem powiatu i całej Rzeczypospolitej. Szczególną uwagę zwrócono na odzwierciedlenie w pracach sejmików różnych procesów i wydarzeń państwowych. W artykule zamieszczono także listę szlachty, która podpisała instrukcje sejmikowe z 1615 r.