Zmiany zarządu dóbr ziemskich i urzędnicy Radziwiłłów birżańskich od końca XVI do końca XVII wieku - Augustyniak, Urszula (Rocznik Lituanistyczny, 2023)
Przedmiotem artykułu są zmiany zarządu latyfundium Radziwiłłów birżańskich od systemu „dworu wędrownego” w końcu XVI w. do prób centralizacji podejmowanych w końcu kolejnego stulecia.