Dochody czy służba? Zabezpieczenie urzędników sądowych: II Statut Litewski a rzeczywistość Wołynia w końcu XVI i na początku XVII wieku - Starczenko, Natalia (Rocznik Lituanistyczny, 2023)
Celem artykułu jest wyjaśnienie na przykładzie województwa wołyńskiego, jak odbierany był urząd sądowy w końcu XVI w.: jak służba patronowi, sposób zarobku czy „służba” szlacheckiej wspólnocie. Narzędziem jest analiza poziomu lojalności urzędników grodzkich w kontekście systemu patronalno-klientalnego, w znacznej mierze definiującego przestrzeń społeczną, a także analiza dochodu urzędników.