Mikołaj Karp (ok. 1559–1621), podkomorzy wołkowyski. Przyczynek do migracji szlachty na Żmudź w XVI wieku - Karp, Sławomir (Rocznik Lituanistyczny, 2023)
W artykule przedstawiono postać Mikołaja Karpia (ok. 1559–1621), posesjonata dóbr Nowosiółki w powiecie wołkowyskim, Dublany Raducicze w powiecie grodzieńskim oraz Kurtowian i Rykijowa na Żmudzi. Ponadto celem jest zaprezentowanie czynników umożliwiających realizację powiatowej kariery urzędniczej oraz przybliżenie powodów migracji na Żmudź.