Układ litewsko-krzyżacki o odstąpieniu Żmudzi z 1382 roku – kwestia autentyczności tekstu - Polechow, Sergiej (Rocznik Lituanistyczny, 2023)
W artykule przeprowadzono analizę autentyczności jednego z układów pomiędzy wielkim księciem litewskim Jagiełłą i księciem trockim Skirgiełłą a zakonem krzyżackim z 31 października 1382 r., na mocy którego książęta litewscy odstąpili Żmudź krzyżakom. Autentyczność dokumentu została zakwestionowana w ostatnich latach w literaturze białoruskiej, która upatruje w nim fałszerstwo krzyżackie. W artykule wykazano, że zachowany tekst znany jest z kilku odpisów powstających już od ostatniej dekady XIV w., pasuje do dyplomatyki ówczesnych układów krzyżackich oraz wyobrażeń obu stron o władzy i uprawnieniach władcy. Brak zatem powodów, by uważać ten układ za fałszerstwo.