O inwestycjach budowlanych Wazów w Wilnie - Czyż, Anna Sylwia (Rocznik Lituanistyczny, 2021)
Artykuł traktuje o budowlach Wazów w Wilnie w kontekście nie tyle architektonicznym, ile treści ideowych. Waga inwestycji Wazów wynikała z tradycji jagiellońskiej opieki nad miastem oraz miejsca, jakie Wilno zajmowało w Rzeczypospolitej.