Castrum doloris Augusta II Mocnego w Wilnie i jego zachowane fragmenty - Jamski, Piotr (Rocznik Lituanistyczny, 2021)
Artykuł poświęcony jest rzeźbiarskim reliktom dekoracji okazjonalnej wykonanej w 1733 r. z okazji obchodów śmierci Augusta II Mocnego w katedrze wileńskiej, a następnie funkcjonującym do dziś jako wyposażenie kaplicy św. Kazimierza.