Współdziałanie mieszczan i szlachty na rzecz poprawy sytuacji prawnej mieszczan w dobie Sejmu Czteroletniego (na przykładzie kowieńskiego wydziału miast) - Kiaupa, Zigmantas (Rocznik Lituanistyczny, 2018)
Tekst ukazuje formy współdziałania szlachty i mieszczan Kowna oraz kowieńskiego wydziału miast w dobie Sejmu Czteroletniego podczas wprowadzania w życie Ustawy o miastach. The article focuses on the forms of cooperation between the nobility and the burghers of the Kowno (Kaunas) urban district during the implementation of the Law on Towns adopted by the Four-Year Sejm.