Procesy o zbiegłych poddanych w sądzie grodzkim wileńskim (w drugiej połowie XVIII w.) - Stankevič, Adam (Rocznik Lituanistyczny, 2026)
Artykuł przedstawia sprawy o zbiegostwo chłopów rozpatrywane w latach 1765–1792 przez sąd grodzki wileński. Badanie oparto na 170 wyrokach tego sądu, jednak tylko 29 z nich stanowiły wyroki wydane po postępowaniu dowodowym. Choć nie udało się ustalić dokładnej liczby chłopów będących przedmiotem sporu, niewątpliwie jednak przewyższała ona pół tysiąca osób. W artykule starano się skonfrontować normy określające zjawisko zbiegostwa, zawarte w III Statucie Litewskim i konstytucjach sejmowych z praktyką sądową. Zanalizowano rozmaite aspekty postępowania przed sądem grodzkim w sprawach o zbiegłych poddanych. Poruszono takie zagadnienia jak strony procesowe, środki dowodowe, podstawa prawna wyroku i inne.