Źródła do dziejów ekonomii grodzieńskiej w archiwach, bibliotekach i muzeach polskich i zagranicznych - Kwiatkowski, Maciej (Rocznik Lituanistyczny, 2025)
Artykuł przedstawia wybrane źródła do dziejów ekonomii grodzieńskiej, odnalezione podczas kwerend archiwalnych i bibliotecznych przeprowadzonych w Polsce i za granicą. Majątek był jednym z większych dóbr stołowych przynależnych do wielkiego księcia litewskiego. Duże znaczenie wybranej własności nadwornej, a także wzrost materiałów i zaleceń biurokratycznych wpłynęły na liczebność dokumentacji, szczególnie w drugiej połowie XVIII stulecia.