Kobiety a kulisy litewskiej polityki w czasach schyłku dominacji Antoniego Tyzenhauza i po jego upadku (1779–1786) - Filipczak, Witold (Rocznik Lituanistyczny, 2025)
Artykuł dotyczy roli politycznej kobiet w Wielkim Księstwie Litewskim w latach 1779–1786. Opisana została działalność najaktywniejszych politycznie przedstawicielek magnaterii litewskiej: Anny z Pociejów Tyszkiewiczowej, Aleksandry z Czartoryskich Ogińskiej i Elżbiety z Branickich Sapieżyny. Zwrócono uwagę także na wpływ, jaki wywierały na sprawy publiczne wdowy po wysokich rangą urzędnikach powiatowych. Dokonano porównania aktywności politycznej kobiet w Koronie i na Litwie, ze szczególnym uwzględnieniem uwarunkowań prawnych.