Typy karier ruskich pisarzy kancelarii Wielkiego Księstwa Litewskiego w drugiej połowie XV do lat 40. XVI w. - Hrusha, Aliaksandr (Rocznik Lituanistyczny, 2025)
Artykuł ma na celu ukazanie, w jaki sposób wykorzystywanie umiejętności informacyjnych przyczyniało się do rozwoju kariery. Rozpatrzono typy karier ruskich pisarzy kancelarii Wielkiego Księstwa Litewskiego w drugiej połowie XV do lat 40. XVI w. Przedstawiono reguły i tendencje mobilności społecznej pisarzy, drogi i sposoby wejścia do zawodu, kierunki rozwoju ich karier, osobliwości pionowego rozwoju karier pisarzy, zakres ich zaawansowania w hierarchii urzędniczej.