Wojna Wielkiego Księstwa Litewskiego z Księstwem Twerskim 1448–1449 - Воронин, Василий Алексеевич (Rocznik Lituanistyczny, 2024)
Wojna między Wielkim Księstwem Litewskim a Księstwem Twerskim 1448–1449 wybuchła w trudnej sytuacji, która powstała w Europie Wschodniej w latach 40. XV wieku. Powodem jej rozpoczęcia było nielegalne zajęcie przez księcia bielskiego Iwana Władimirowicza miasta Rżewy, które krótko przedtem Moskwa oddała Twerowi. Wielki książę twerski Borys Aleksandrowicz próbował je odzyskać. W zaistniałej sytuacji król polski i wieki książę litewski Kazimierz Jagiellończyk został zmuszony do interwencji, popierając Iwana Bielskiego. Konflikt zbrojny był krótkotrwały, ale znacząco wpłynął na stosunki między Wilnem, Twerem a Moskwą. Skutki wojny znalazły swoje odzwierciedlenie w traktatach pokojowych: litewsko-twerskim i moskiewsko-litewskim z 1449 r., na które również zwrócono uwagę w artykule.