Ile jurysty w Piotrze Czyżewskim? Uwagi o prawie rzymskim w Alfurkanie tatarskim, siedemnastowiecznym paszkwilu na litewskich Tatarów - Żochowski, Kacper (Rocznik Lituanistyczny, 2023)
Alfurkan tatarski prawdziwy na czterdzieści części rozdzielony to napisany i wydany w XVII w. paszkwil na Tatarów litewskich. Choć został opublikowany w Wilnie pod nazwiskiem Piotra Czyżewskiego, trwa dyskusja co do osoby autora, który opisuje historię, obyczaje i położenie Tatarów, umieszczając je w szerokim kontekście, również historycznoprawnym. Swój wywód ilustruje przykładami z dzieł autorów starożytnych i średniowiecznych, w tym sięga także do prawa rzymskiego. Artykuł jest próbą odpowiedzi, w jakim stopniu robi to trafnie i ze zrozumieniem. W artykule zidentyfikowano starożytne treści prawne, do których odniesienia zawiera Alfurkan, a także rozważono kwestię, co o autorze mówią błędy, manipulacje oraz sam dobór źródeł.