Problem autorstwa siedemnastowiecznego paszkwilu Alfurkan tatarski: wątpliwości i ustalenia - Bairašauskaitė, Tamara (Rocznik Lituanistyczny, 2023)
W artykule podjęto próbę wskazania autora siedemnastowiecznego paszkwilu wymierzonego przeciwko Tatarom Wielkiego Księstwa Litewskiego, a ściślej – zamieszkałym nad Waką w województwie trockim. Przeanalizowano dedykacje i komentarze czterech edycji paszkwilu (1616, 1617, 1640 i 1643). Zwrócono uwagę na biogram opata benedyktynów w Starych Trokach Tomasza Pawłowskiego (ok. 1556–1653), zarządzającego opactwem w latach po 1597–1617. Zbieżność danych jego biografii z datami kolejnych edycji Alfurkanu sugeruje, że tajemniczym autorem paszkwilu mógł być właśnie on.