Władze miasta Łucka w drugiej połowie XVI i XVII wieku: konflikty wewnętrzne spowodowane nadużyciami władzy - Biłous, Natalia (Rocznik Lituanistyczny, 2023)
Celem artykułu jest naświetlenie konfliktów wewnętrznych w Łucku w końcu XVI oraz w XVII w., które były spowodowane nadużyciami władzy przez wójta dziedzicznego i urzędników miejskich. Spory toczyły się na tle zarządu gospodarką i finansami miasta, przez nierównomierny rozkład ciężarów podatkowych na poszczególne grupy mieszczan. Liczne nieporozumienia związane były z dostępem do władz miejskich i nadużyciami w sądownictwie miejskim. Polityka władz miasta wywoływała opór ludności miejskiej, jednak gmina miejska nie zdążyła wykupić wójtostwa i utworzyć organu trzeciego ordynku.