Między Poznaniem a Rzymem. Listy Jana Peszla do Mikołaja Czepla z lat 1477-1479 - Bartoszak, Michał (Roczniki Historyczne, 2025)
Przedmiotem artykułu są cztery listy przesłane w latach 1477-1479 przez Jana Peszla kanonika poznańskiej kolegiaty NMP do Mikołaja Czepla, jego krewnego, znanego kurialisty, członka wielu polskich kapituł katedralnych i posła królewskiego, przebywającego wówczas w Rzymie. Na początku podano dzieje rodzin duchownych, w mniejszej mierze zakreślono krąg ich kontaktów społecznych. Druga część jest już omówieniem samej korespondencji, a więc przedstawieniem treści i kontekstu listów oraz dalej – analizą zewnętrzną listów i ich języka.