Herrschermacht versus Ständemacht. Wahlkapitulationen und Krönungsreverse im Königreich Böhmen im 14. und 15. Jahrhundert - Nodl, Martin (Roczniki Historyczne, 2025)
Artykuł dotyczy stosunku między władzą monarchy i stanów w Królestwie Czeskim w XIV i XV w. w oparciu o analizę kapitulacji wyborczych, przysiąg koronacyjnych i rewersów. Na podstawie zachowanych źródeł z czasów od króla Jana Luksemburskiego do Ferdynanda I autor pokazuje, że rozwinęła się wprawdzie ustalona forma przysiąg i rewersów, ale ich konkretny kształt i polityczne znaczenie zależały zawsze od aktualnej sytuacji i równowagi sił między władcą a stanami. Studium dowodzi tym samym, że kapitulacje wyborcze i rewersy koronacyjne były nie tylko aktami ceremonialnymi, ale przede wszystkim instrumentami politycznych negocjacji, kształtującymi specyficzną dla Czech kulturę stanową z jej konceptem równowagi między królem a ziemią. Autor pokazuje zarazem, że podczas negocjacji o przyjęcie nowego władcy nie rozwinął się żaden ustalony rytuał a każda elekcja była aktem niepowtarzalnym.