Roczniki Historyczne jako organ polskich badań zachodnich w okresie międzywojennym - Migdalski, Paweł (Roczniki Historyczne, 2025)
Artykuł przedstawia rolę Roczników Historycznych w kształtowaniu polskich badań zachodnich w okresie międzywojennym. Autor omawia genezę pisma, związki z nurtem myśli zachodniej oraz udział w polemikach z niemiecką Ostforschung. Na podstawie źródeł archiwalnych i analizy zawartości czasopisma (1925-1939) ukazuje, że około 19% publikacji dotyczyło szeroko pojętej problematyki zachodniej, ze szczególnym naciskiem na Pomorze, Śląsk i relacje polsko-niemieckie. Roczniki pełniły funkcję forum naukowego i narzędzia obrony polskich racji historycznych, zachowując przy tym charakter naukowy, mimo wyraźnego kontekstu politycznego. Po wojnie autorzy związani z pismem odegrali kluczową rolę w badaniach nad Ziemiami Odzyskanymi.