Środowisko poznańskich założycieli Roczników Historycznych w latach 1925-1939 - Pentek, Zdzisław (Roczniki Historyczne, 2025)
Tekst dotyczy okoliczności powstania w 1925 r. Roczników Historycznych jako naukowego organu Towarzystwa Miłośników Historii w Poznaniu. Było to pierwsze w Wielkopolsce naukowe czasopismo historyczne. Założycielami byli historycy związani z Uniwersytetem Poznańskim oraz wcześniej już działającym Związkiem Obrony Kresów Zachodnich.