Zanim powstały Roczniki Historyczne. O poznańskich czasopismach historycznych w XIX i na początku XX wieku - Matusik, Przemysław (Roczniki Historyczne, 2025)
Tematyka historyczna była w poznańskim czasopiśmiennictwie obecna od jego początków w latach dwudziestych XIX w. Zrazu służyła przyciągnięciu uwagi czytelnika, poważniejsze teksty odnajdujemy w periodykach z lat trzydziestych-czterdziestych. Polskie prace o ambicjach naukowych od 1860 r. publikowane były w Rocznikach Towarzystwa Przyjaciół Nauk Poznańskiego. Studia stricte historyczne były wydawane od lat osiemdziesiątych pod egidą niemieckiej Historische Gesellschaft für die Provinz Posen, najpierw jako Zeitschrift, a od 1900 r. także jako popularny miesięcznik Historische Monatsblätter. Po wyzwoleniu Poznańskiego w 1919 r. niemieckie czasopisma przeżywały spadek znaczenia, ale pozostawały istotnym wzorem dla kształtującego się w Poznaniu polskiego środowiska historycznego, które przystąpiło do wydawania własnych czasopism, Kroniki Miasta Poznania, a następnie Roczników Historycznych.