Uwagi o historii powstania Złotej Bulli z Rimini. Przyczynek do początków władztwa Zakonu Krzyżackiego w Prusach - Dorna , Maciej (Roczniki Historyczne, 2024)
Artykuł jest próbą odpowiedzi na pytanie, kiedy i w jaki sposób doszło do zredagowania tzw. Złotej Bulli z Rimini, przywileju datowanego na marzec 1226 r., w którym cesarz Fryderyk II Hohenstauf potwierdził Zakonowi Krzyżackiemu przyszłe darowizny ze strony księcia Konrada I mazowieckiego oraz nadał mu prawo posiadania wszystkich ziem, jakie zdobędzie w Prusach wraz z szerokimi uprawnieniami władzy zwierzchniej. Autor podejmuje dyskusję z koncepcjami genezy Złotej Bulli sformułowanymi przez Sylvaina Gouguenheima oraz Tomasza Jasińskiego i przedstawia własny pogląd na czas oraz mechanizm zredagowania Złotej Bulli w znanej nam obecnie wersji.