„Brakujący element”, czyli o nieznanym nadaniu dla klasztoru wallombrozjanów w Coltibuono z 1201 roku - Starzyński, Marcin (Roczniki Historyczne, 2024)
Artykuł zawiera komentarz do edycji odnalezionego w zbiorach Uniwersytetu Jagiellońskiego XIII-wiecznego rotulusa pochodzącego z dawnego archiwum klasztoru wallombrozjanów w Coltibuono. Odkrycie to uzupełnia dotychczasową wiedzę o rozwoju majątku klasztornego na przełomie XII i XIII w.