Uwięzienie Żydów w księstwach świdnickim i jaworskim w 1381 roku - Goliński, Mateusz (Roczniki Historyczne, 2019)
W artykule przeanalizowano kontekst powstania nieznanej wzmianki źródłowej na temat uwięzienia Żydów w księstwach świdnickim i jaworskim w 1381 r. Uwzględniono interpretację podobnych przekazów z terenu Rzeszy oraz rozważono powiązanie z innymi przejawami postępowania wobec Żydów księżnej Agnieszki i króla Wacława IV.