Studenci z Polski dopuszczeni do prowadzenia zajęć na Uniwersytecie Bolońskim na początku XVI wieku - Sroka, Stanisław A. (Roczniki Historyczne, 2019)
Artykuł omawia zachowane w Archiwum Państwowym w Bolonii podania polskich studentów (tzw. dubia) o dopuszczenie do prowadzenia zajęć na uniwersytecie w ramach kursów zwanych lecturae universitatis. Byli to: Maciej Sieprawski, Walenty ze Starogardu, Mikołaj z Wieliczki, Jakub Marcinus oraz Joannes Polonus. Zajęcia zwane lecturae były prowadzone w Bolonii przez ubogich studentów, a zarobione pieniądze miały pokryć koszty uzyskania stopnia doktorskiego. The paper discusses applications of Polish students (the so-called dubia) to be allowed to lecture at the university within the frame of courses called lecturae universitatis. They were Maciej Sieprawski, Walenty of Starogard, Mikołaj of Wieliczka, Jakub Marcinus and Joannes Polonus. The courses called lecturae were run in Bologna by poor students and the money earned by them served to cover the costs of obtaining the doctoral degree.