Presbiteri fornicantes. Problem rozwiązłości kleru diecezji poznańskiej w świetle akt czynności biskupa poznańskiego Andrzeja Bnińskiego (1438-1479) - Dembiński, Paweł (Roczniki Historyczne, 2025)
Artykuł dotyczy odnotowywanych w aktach czynności biskupa poznańskiego Andrzeja Bnińskiego (1438-1479) spraw niezachowywania przez kler nakazu czystości. Autor analizuje liczbę i rodzaj tych występków, z których najczęstszym był konkubinat. Wiele spraw dotyczy wieloletniego i uporczywego łamania celibatu lub też rozwiązłości połączonej z czynami kryminalnymi. Liczba tych spraw nie jest duża, ale księgi odnotowują chyba tylko najpoważniejsze przypadki. Problem dotykał kleru niezależnie od pozycji społecznej, wykształcenia, rangi i funkcji. W połączeniu z widoczną obojętnością świeckich utrudniało to narzucenie przez władze kościelne odpowiedniej dyscypliny moralnej.