Udział Leonarda Rothose w fałszowaniu dokumentów w tzw. sprawie Hansa Dawida z Miłakowa (lata dwudzieste-czterdzieste XV wieku) - Jóźwiak, Sławomir (Roczniki Historyczne, 2025)
„Sprawa Hansa Dawida” to trwający od końca lat dwudziestych XV w. do przynajmniej 1453 r. wielowątkowy konflikt syna mieszczanina z Miłakowa z Krzyżakami o majątek rzekomo nieprawnie przejęty przez nich po jego rodzicach. Swoje roszczenia (począwszy od sumy 5100 marek) Dawid dokumentował wyłącznie falsyfikatami, które albo tworzył sam, albo przy udziale rożnych, najczęściej anonimowych współpracowników. Wiadomo jednak, że jednym z fałszerzy był pochodzący z Gdańska Leonard Rothose. Jego udziałowi w tej sprawie jest poświęcony niniejszy artykuł.