Wojenne losy Gerarda Labudy. Listy do Kazimierza Tymienieckiego z lat 1939-1944 - Węcowski, Piotr (Roczniki Historyczne, 2025)
Artykuł zawiera edycję listów poznańskich historyków – Gerarda Labudy do Kazimierza Tymienieckiego – z czasów II wojny światowej. Listy te pisał G. Labuda przebywając w majątku rodziny Wielopolskich w Chrobrzu. W listach omawiane były losy historyka podczas wojny, a także jego życie codzienne, losy osobiste oraz prace naukowe. Listy pokazują także ówczesne myśli i troski Labudy.