Sto lat Roczników Historycznych - Jurek, Tomasz (Roczniki Historyczne, 2025)
Artykuł przynosi zarys historii Roczników Historycznych. Powstały one w 1925 r. w Poznaniu z inicjatywy wybitnego mediewisty, Kazimierza Tymienieckiego, jako czasopismo poświęcone historii ziem zachodnich Polski i stosunkom polsko-niemieckim. Nie ukazywały się podczas okupacji niemieckiej 1939-1945, były blokowane przez władze komunistyczne w latach 50. XX w., ale ukazują się regularnie od 1955 r. Od 1988 r. profil czasopisma zmienił się i zajmuje się ono przede wszystkim historią średniowiecza i wczesnych czasów nowożytnych. Roczniki uznawane są za jedno z najważniejszych czasopism historycznych w Polsce.