Charakter procesu polsko-krzyżackiego z lat 1320-1321 - Maćkowiak , Patryk (Roczniki Historyczne, 2022)
Artykuł dotyczy kwestii charakteru prawnego procesu polsko-krzyżackiego z lat 1320-1321 toczonego w Inowrocławiu i Brześciu. Na podstawie akt procesowych autor dowodzi, że był to proces o charakterze skargowym, sumarycznym i posesoryjnym.