Trudne życie na wolności Korespondencja Karola Buczka z Gerardem Labudą z lat 1954-1956 - Węcowski, Piotr (Roczniki Historyczne, 2019)
Autor przedstawia korespondencję dwóch historyków, Karola Buczka i Gerarda Labudy, z lat 1954-1956. Listy te pisane były od momentu wyjścia K. Buczka z więzienia w 1954 r. aż do zawieszenia mu kary więzienia w połowie 1956 r. Pokazują one stan ducha krakowskiego historyka, jego myśli, niepewność co do przyszłości, a także próbę powrotu do życia naukowego.