Przegląd wykładów, ćwiczeń i seminariów akademickich Kazimierza Twardowskiego z filozofii nowożytnej - Kuliniak, Radosław (Ruch Filozoficzny, 2018)
Lwowskie wykłady akademickie Twardowskiego powinno się traktować jako kontynuację jego prac naukowych i dydaktycznych, rozpoczętych na uniwersytecie w Wiedniu, gdzie był prywatnym wykładowcą w latach 1894–1895. W owym czasie czynił wielokrotne starania o objęcie katedry filozofii na lwowskim uniwersytecie, które doprowadziły do uzyskania stanowiska profesora 1 października 1895 roku. Wykład inauguracyjny, wygłoszony 15 listopada 1895 roku, poświęcony był idei filozofii. Był on początkiem długiej aktywności naukowo-dydaktycznej. Wiele z jego wykładów nie ujrzało jeszcze światła dziennego i wciąż są dostępne jedynie w zbiorach trudnych do odczytania rękopisów. Wykłady akademickie Twardowskiego przygotowywane były bardzo starannie, zarówno gdy chodzi o ich formę, jak i treść, charakteryzują się one niezwykłą systematycznością. Prowadzone przez nas badania archiwalne i kwerendy biblioteczne cały czas przynoszą nowe informacje; wykłady, które odkryliśmy do tej pory, ukazują wszechstronną wiedzę Twardowskiego, jego dogłębne rozumienie poruszanych problemów, jasność języka oraz stylu.