Tadeusz Margul: pionier religioznawstwa porównawczego w Polsce - Kosior, Krzysztof (Ruch Filozoficzny, 2025)
Tadeusz Margul (1923-2009) był pierwszym doktorantem wypromowanym przez profesora Łubnickiego. Ich zainteresowania naukowe były jednak całkowicie rozbieżne. Swoje życie naukowe bowiem, Margul poświęcił badaniu czegoś, co jego nauczyciela nie interesowało, a mianowicie religii. Był pierwszym polskim religioznawcą porównawczym w okresie powojennym. Początkowo był w swych badaniach osamotniony, jednak z czasem sprawił, że jego zainteresowania religioznawcze zaczęli podzielać młodzi naukowcy z Lublina i Krakowa. Dodatkowo, Margul zasłużył się w upowszechnianiu wiedzy o filozofii Wschodu, zarówno indyjskiej, jak i chińskiej.