Stanisław Jedynak: historyk etyki i myśli społecznej, badacz filozofii krajów Europy Środkowo-Wschodniej - Kopciuch, Leszek (Ruch Filozoficzny, 2025)
W artykule prezentuję najważniejsze idee filozoficzne rozwijane przez Stanisława Jedynaka (1939-2015). Po przedstawieniu informacji biograficznych koncentruję się na omówieniu problematyki jego wybranych publikacji z obszaru: filozofii Wschodu, historii zachodniej (głównie anglosaskiej) myśli społecznej i etycznej; polskiej myśli społecznej, etycznej i aksjologicznej; historii społecznej i etycznej myśli krajów Europy Środkowo-Wschodniej; wybranych zagadnień systematycznych filozofii społecznej i etyki; kondycji współczesnego społeczeństwa, polityki i kultury jako takiej; filozofia wychowania. Następnie omawiam inne idee rozwijane przez S. Jedynaka, w tym zwłaszcza jego poglądy na naród, tolerancję oraz wartości. Wskazuję, że stanowisko filozoficzne S. Jedynaka charakteryzuje m.in.: humanizm, metodologia pozytywistyczna, sytuacjonizm etyczny, krytyka etycznego uniwersalizmu . Na koniec omawiam wpływ S. Jedynak na rozwój kadru naukowej Wydziału Filozofii i Socjologii UMCS.